Odinisme is een revival van de voor-Christelijke Paganistische tradities van Noord Europa. Deze tradities kennen verschillende vormen, maar richten zich allemaal op de Aesir en/of de Vanir. De Noordse Tradities gebruiken zowel de Noorse als de Anglo-Saxische mythologie, uit diverse bronnen, waaronder IJsland, als inspiratiebron.
De Aesir, zoals ze in de Scandinavische mythen worden beschreven, zijn de hemelgoden. Odin, vaak gezien als de Hoogste Godheid of het Al-Vader principe, en zijn vrouw Frigga, Thor, Tyr en Balder zijn wel de bekendste. De Vanir zijn de Goden van de Aarde, de landbouw en de vruchtbaarheid. De bekendste zijn Frey en Freya.
Paganisten die de Noordse Tadities volgen aanbidden vaak zowel de Vanir als de Aesir. De term Asatru wordt soms verkozen boven Odinisme – Asatru betekent ‘trouw aan de Aesir’ – en als term is het eigenlijk beter omdat lang niet alle groepen Odin aanbidden.
De moderne Noordse Traditie ontwikkelt zich snel en verkent de mythologieën van Noord Europa en de mysterieën van de Runen. Het is een manier van leven waarin waarden zoals loyaliteit, eer, moed en kameraadschap voorop staan. Het benadrukt contact met het Goddelijke naast het beoefenen van magie voor genezing en geestelijke ontwikkeling. Aanhangers van Asatru vieren de jaarfeesten en zijn diep betrokken bij ecologische vraagstukken.
In het verleden was de rol van de vrouw in Asatru maar matig ontwikkeld. Dat is niet verwonderlijk, gezien de sterke invloed van Odin. Deze mannelijke instelling wordt nu in balans gebracht door het werk van een aantal vrouwen die hun inspiratie vinden bij de Godinnen van de Noorse mythologie en de rol van de vrouw in de oude Noorse gemeenschap. Het werk van Freya Aswynn is bijzonder waardevol, en beschrijft duidelijk de rol van de Volva of Seidkona, de priesteressen, genezers en voorspellers in de Noordse Traditie.
Volgelingen van Asatru zijn georganiseerd in kleine groepen; een kleine gemeenschap die ook contact heeft met andere stromingen binnen het Paganisme.
© PFI Nederland.